Wat is het Cicerone® Certification Programma?

Iedereen met verstand van zaken mag zich een bierexpert noemen. Maar als consumenten echt geweldig bier willen, hebben ze vaak hulp nodig van een ober of barman/vrouw die de smaken, stijlen en service van bier echt goed kent. Bier verdient het om optimaal verkocht, geschonken en gepresenteerd te worden zodat de smaken en de beleving goed is. Te vaak wordt goed bier geschaad door te weinig kennis, onjuiste behandeling en slechte service.

In de wijnwereld duidt het woord “sommelier” degenen aan met bewezen expertise in het selecteren, verwerven en serveren van goede wijn. De laatste jaren zijn bierkenners de titel “biersommelier” gaan voeren met als reden aan te sluiten bij de geloofwaardigheid van de wijnwereld. Maar in de afgelopen 10 jaar is het Cicerone® Certification Programma de internationale industriestandaard geworden voor het identificeren van mensen met aanzienlijke kennis en professionele vaardigheden op het gebied van bierverkoop, behandeling en service.

Het woord Cicerone

Het woord Cicerone (sis-suh-roohn) verwijst naar horecaprofessionals met bewezen ervaring in het selecteren, verwerven, verkopen, behandelen en serveren van het brede bierassortiment van vandaag de dag. Om de titel van Cicerone te claimen, moet men de handelsmerknaam Certified Cicerone® behalen door een examen te maken.

Certified Beer Server

Degenen met een basisniveau van expertise krijgen erkenning door de titel Certified Beer Server te mogen voeren. Het Cicerone Certification Programma is bedoeld om ervoor te zorgen dat de consument bij een bezoek aan de horeca bier van de best mogelijke kwaliteit ontvangt. Om dit mogelijk te maken, moeten degenen die bier verkopen en serveren kennis opdoen op vijf gebieden:

  1. Bier bewaren en serveren
  2. Bierstijlen
  3. Biersmaak en evaluatie
  4. Bieringrediënten en brouwprocessen
  5. Bier combineren met eten

Vier Certificeringsniveau’s

Om deelname van mensen met verschillende interesses en ambities aan te moedigen, biedt het programma vier certificeringsniveaus, beginnend met de eenvoudigste en opbouwend tot de meest complexe en veeleisende.

  1. Certified Beer Server (120.000 mensen ter wereld)
  2. Certified Cicerone® (4199 mensen ter wereld)
  3. Advanced Cicerone® (141 mensen ter wereld)
  4. Master Cicerone® (18 mensen ter wereld)

Het eerste niveau, certified Beer Server is een online examen. Vanaf het tweede niveau mag je de titel Cicerone dragen, om daarvoor te kunnen slagen moet je een 4 uur durend examen afleggen waarin zowel theorie als praktijk getoetst wordt. Niveau 3 en 4 zijn nog een stuk complexer. In de volgende hoofdstukken wordt duidelijk uitgelegd hoe deze niveaus van elkaar verschillen.

Voor elk onderdeel geldt dat er een minimale score van 80% behaald moet worden om door te kunnen naar het volgende level.

Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!