Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:
Als je deze stijlen gaat proeven, probeer dan het bewust proeven toe te passen uit het hoofdstuk smaak en evaluatie. En maak daarbij notities van elk bier wat je proeft. Hoe meer je opschrijft, hoe beter je erin wordt, dus dat leren we je ook aan bij onze biertraining.
Let hierbij niet alleen op de kleur, waargenomen bitterheid en het alcohol volume, maar probeer zoveel mogelijk smaakelementen waar te nemen. Dat is in het begin erg moeilijk, maar hoe meer je het doet, hoe beter je wordt! Als je dit goed in de vingers hebt ben je klaar voor het tweede niveau van onze biertraining.
Noteer voor jezelf de volgende elementen die je gaan helpen om bieren van elkaar te onderscheiden:
- Aroma: Welke geuren komen in de geur naar boven
- Smaak: Welke elementen proef je en waar associeer de smaken mee
- Nasmaak: Welke smaken blijven hangen, wat ruik je als je uitblaast door je neus (retonasaal)
- Mondgevoel: De warmte, zachtheid, dikheid van het bier als je het in je mond laat rondgaan.
- Alcohol: Proef je een alcoholwarmte in het bier, hoe uitgesproken is die
- Samentrekkendheid: Trekt je mond samen zoals bij taninerijke wijn of sterke thee
- Koolzuurgehalte: De hoeveelheid bubbels in oplossing
- Waargenomen bitterheid: Hoe bitter is het bier en hoe overheersend is het. Vergelijk dit zeker met de IBU’s die op het etiket of in de beschrijving staan, een droog bier met weinig IBU kan bitterder smaken dan een zware gerstewijn met een hoger IBU.
Proef zoveel mogelijk, bij voorkeur met medestudenten/collega’s. Door te proeven en te praten over wat je proeft leer je smaken onderscheiden/benoemen van smaken. Het leren praten over en beschrijven van bier is een essentieel onderdeel van de biertraining van Bierbewustzijn. Als je investeert in de bierkennis van je personeel, betaalt dat zichzelf zeker terug.