Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:
Als we het over smaak hebben, gaat het in eerste instantie over de vijf hoofdsmaken die je met je tong kunt waarnemen. Bij een biertraining leer je deze smaken onderscheiden
- Zout: Is een smaak die doorgaans niet voorkomt in bier. In één enkele bierstijl word zout gebruikt, maar die hoef je nog niet te kennen. In bier-spijs maken we gebruik van zout omdat het bittere smaken onderdrukt.
- Zuur: Kan in bier aanwezig zijn , zeker onder invloed van sommige bacteriën. Doorgaans kunnen bieren een licht zuurtje hebben, maar met name bieren van wilde vergisting en fruitbieren hebben een zeer zure toets.
- Bitter: Een zeer belangrijke smaakcomponent in bier die voor het grootste deel afkomstig is uit de hop. Alfazuren uit de hop worden tijdens het koken geïsomeriseerd, wat een moeilijk woord is om te zeggen dat ze, in plaats van zuur, bitter worden. Los van hop kunnen sommige geroosterde mouten een koffie-achtig bitter afgeven (denk aan Guinness), dat heet dan moutbitter.
- Umami: Is de moeilijkst omschrijfbare van de vijf hoofdsmaken. Umami betekend ‘Prettig hartige smaak’ in het Japans, en dat is ook waar het naar proeft. Hartig, als bouillon, vlees-achtig zijn allemaal beschrijvingen die worden gebruikt, maggi is waarschijnlijk de umami-smaak die iedereen in huis heeft.
Er is nog een andere smaak die in de wetenschap steeds wordt gezien als de ‘zesde’ mondsmaak en dat is vet. Smaken die uit vet komen worden waargenomen in de mond. Nu komt deze smaak niet in bier voor, maar deze smaak wordt later nog van belang als we het over bier en spijs gaan hebben.
Hoe beter je wordt in het proeven, hoe beter je wordt in het beschrijven van smaken aan je gasten. Dit leer je op de biertraining van Bierbewustzijn Hierdoor kunt je een beter bieradvies geven en dat levert weer blije gasten op… meer fooi én meer omzet!