Effecten van alcohol op het lichaam

Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:

Alcohol wordt opgenomen in het spijsverteringskanaal, waar het opgenomen wordt in de bloedbaan. Het grootste gedeelte wordt opgenomen in de dunne darm. Zo’n 10-20% wordt opgenomen door de maag en 75-80% in de dunne darm.

Alcohol in de bloedbaan wordt voor het grootste deel afgebroken door de lever. Een kleine hoeveelheid wordt afgescheiden door zweet, spuug, of in de longen (hierdoor werkt de blaastest). Een gezond persoon breekt per 5 kwartier één standaardglas alcohol af, maar daar kan je niet op rekenen, aangezien er veel verschillen zijn tussen individuen. Zelfs niet als je veel biertraining hebt gehad.

De hoeveelheid alcohol per liter bloed wordt het bloedalcoholgehalte genoemd. Dit wordt in de wetgeving uitgedrukt in promillage. In Nederland mag je niet meer deelnemen aan het verkeer met een promillage van 0,5. Dit staat gelijk aan twee standaardglazen alcohol.

Speciaalbier verdient hierbij extra opmerkzaamheid. De meeste alcoholhoudende producten in de horeca worden in een standaard glas geserveerd, waarbij de hoeveelheid alcohol in elk glas hetzelfde is. Bij speciaalbier is dat niet zo, aangezien de percentages per bier verschillen. De gast is hier niet altijd van op de hoogte. Iemand die twee quadrupels op heeft en denkt deel te kunnen nemen aan het verkeer (‘twee glaasjes’) moet geïnformeerd worden dat hij dan waarschijnlijk de wet gaat overtreden. Dat is waarom in onze biertraining altijd wordt verwezen naar het percentage van de bieren.

Als Bierambassadeur is het jouw taak om het alcoholgebruik in verantwoordelijke banen te leiden. Je bent wettelijk verantwoordelijk voor de staat waarin je gasten verkeren als ze je bar verlaten. Jij bepaalt wanneer iemand teveel opheeft en je moet zeker ingrijpen als je weet dat je gast van plan is met de auto naar huis te gaan. Dit is het minst leuke onderdeel van je beroep, maar wel het meest belangrijke: Het gaat namelijk om mensenlevens.

Als Bier Ambassadeur moet je je gasten altijd op de hoogte brengen van het alcoholpercentage van de bieren die je uitschenkt. Zeker in het geval dat mensen met de auto zijn.
Ook kun je mensen die met de auto zijn aanbieden om het bier in een kleiner glaasje te serveren, zodat ze meerdere bieren kunne proven, zonder dat ze een grote hoeveelheid alcohol binnen krijgen.

Het is erg belangrijk om bij deze beslissingen de juiste nuance te vinden en het kan moeilijk zijn om mensen hierover aan te spreken. Overleg in gevallen waar je twijfelt eerst even met de bedrijfsleider of een ervaren collega. Het namelijk ook niet de bedoeling dat je de politieagent gaat lopen uithangen. Dit is een van de belangrijkste zaken van onze biertraining. Het gaat namelijk over mensenlevens.

« Terug naar overzicht
Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!