Mondgevoel

Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:

Hoewel dit technisch geen op zich staande smaak is, maar meer te maken heeft met tastzin, maakt het mondgevoel wel degelijk deel uit van de smaakbeleving. Het heeft te maken met de manier hoe het bier aanvoelt terwijl je het door je mond laat gaan.

Zo kunnen tanninerijke hopbitters een samentrekkend mondgevoel geven of het gist in hefe-weizenbieren kunnen een zacht mondgevoel geven. Tannine ken je wellicht van de wijnwereld, maar speelt ook een rol in onze biertraining. Sommige Russian Imperial stouts zijn erg dik en olieachtig, zodat je er bijna op kunt kauwen. Sommige bieren zijn heel ver uitvergist, zonder restsuikers, en die voelen dan ‘droog’ aan, waar andere bieren veel restsuikers hebben en zoet zijn, ook wel ‘volmondig’.

En dan koolzuur. De hoeveelheid koolzuur in het bier veranderen het mondgevoel. Een klein beetje koolzuur geeft een zeer lichte prikkeling, en een klein beetje meer beleving van zuur (koolzuur) en sommige bieren met veel koolzuur knallen je mond vol met een bruisende prikkelende bubbels. Bij de biertraining zul je glazen gebruiken met een krasje in het glas, zodat je kunt zien hoeveel koolzuur er in het bier zit.

Hoe beter je wordt in het proeven, hoe beter je wordt in het beschrijven van smaken aan je gasten. Hierdoor kunt je een beter bieradvies geven en dat levert weer blije gasten op… meer fooi én meer omzet! Bij de biertraining van Bierbewustzijn leer al deze vaardigheden en bouw je aan je biervocabulaire.

« Terug naar overzicht
Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!