Mout

Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:

Veel bieren worden gemaakt van gerstemout, zonder gebruik van andere granen. Dat komt omdat gerstemout uitermate geschikt is om bier mee te brouwen. Als je alleen van gemoute granen een bier maakt spreek je over een volmout bier. Van nagenoeg alle granen kan men bier maken en hedendaags gebruiken brouwers van allerlei granen die men vroeger niet kon gebruiken. In onze biertraining proeven we al deze granen.

Gerstemout bevat uitermate veel zetmeel ten opzichte van andere granen en dat kan worden omgevormd tot suikers. Het zijn die suikers die de gist uiteindelijk omzet in alcohol, koolzuur en aroma’s. Zetmeel is een lange keten van suikers die aan elkaar zitten.

Door graan te mouten worden er enzymen wakker die nodig zijn om het zetmeel om te zetten in suiker, dat is omdat de graan, om te gaan groeien zelf ook suiker wil hebben. Dit is een natuurlijk proces dat eigenlijk de groei van een nieuwe plant nabootst. Zonder een biertraining kom je hier niet snel achter.

De schil. Deze draagt bij goed gebruik weinig bij aan de smaak, maar het zakt naar beneden in de beslagketel en werkt als een natuurlijk filter voor het beslag van het bier. Je zou natuurlijk ook een filter kunnen maken, maar waarom zouden we dat doen als de schilletjes dat zelf al kunnen? De overgebleven schilletjes, bostel of draf genoemd, worden vaak doorverkocht aan boeren om te gebruiken als veevoer.

Verder zitten er fruitsuikers en eiwitten in de graankorrel. Die geven extra smaak en zorgen voor die mooie schuimkraag die het bier bekroont.

Een biertraining van Bierbewustzijn leert je personeel alle ingrediënten uit bier kennen. Als je weet waar alle smaken vandaan komen kan je je gasten een beter bieradvies geven. Dat leidt tot een advies op maat, wat bijdraagt aan de bierbeleving -en verkoop!-.

« Terug naar overzicht
Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!