Techniek en bierstijlen

Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:

Een aantal wetenschappelijke ontwikkelingen hebben dat oude systeem van bierstijlen drastisch veranderd. De uitvinding van de elektrische koeling maakt het mogelijk om bieren het hele jaar door op de juiste temperatuur te brouwen.

De isolatie van de gistcel door Louis Pasteur maakt dat we kunnen kiezen welke giststam we gebruiken. Tevens maakt het pasteuriseren het bier langer houdbaar. Vooruitgangen in microbiologie maakt dat we ongewenste bacterieën kunnen weren uit ons productieproces.

Ook konden we steeds meer processen automatiseren en in een fabriek toepassen. Ook transportmogelijkheden maakten de afstanden tussen landen steeds kleiner. Vanaf de 20e eeuw kunnen de meeste brouwerijen elk type bier overal ter wereld fabriceren. Bierstijlen zijn dus niet meer nodig als een aanduiding van plaats, maar wél als aanduiding van smaak.

Wetgeving

Ook uit wetgeving zijn bierstijlen ontstaan. Zou was in het oude Brugge niet toegestaan om hop te gebruiken in bier, omdat de belasting geheven werd op ‘gruit’ (het kruidenmengsel dat gebruikt werd om bier smaak te geven). En zo bepaalde het Reinheitsgebot in Duitsland dat alleen bepaalde graafschappen bier met tarwe gebrouwd mocht worden, vandaar dat Weizenbier een stijl is uit Beieren. Ook dit historische aspect komt bij onze biertraining naar voren.

In Engeland werd belasting geheven over de hoeveelheid alcohol in het bier, waardoor Engelse bieren over het algemeen een lager alcoholpercentage hebben. In België werd belasting geheven over de hoeveelheid gebruikte mout, waardoor brouwers ook ongemoutte granen gingen gebruiken, waaruit het Belgische witbier en geuze/lambiek zijn ontstaan.

Vandaag de dag

De craftbierexplosie heeft ervoor gezorgd dat bijna overal ter wereld wel bijzondere bieren worden genaakt. Het feit dat elke bierstijl nu overal ter wereld gemaakt kan worden, maar ook dat dat gebeurt (met gemengde resultaten). Ook wordt er veel geëxperimenteerd en gevarieerd, dat maakt dat nieuwe ideeën en smaken samenvloeien tot nieuwe stijlen (NEIPA), maar dat ook enkele oude bierstijlen uit de mottenballen worden gehaald en een nieuw leven krijgen (Gose).

De bierstijlen worden bijgehouden en jaarlijks bijgewerkt door een aantal instanties. Cicerone maakt gebruik van de BJCP (Beer Judge Certification Program) en alle bierstijlen worden dus gerangschikt naar de stijlregels die zij hebben gedefinieerd. Voor het CBS examen worden de regels wat simpeler uitgedrukt, maar als je verder wil naar Certified Cicerone dan moet je die regels goed uit je hoofd leren, een verdere biertraining is dan op zijn plaats.

Hoe meer je weet over bierstijlen, hoe beter je een gast kunt helpen. Als je een bepaalde stijl niet in huis hebt kunt je wijzen op een alternatief dat daar erg op lijkt. Een biertraining van Bierbewustzijn helpt je hierbij. Je leert bierstijlen en krijgt training in actieve verkoop. Uiteindelijk zul je zien dat dat leidt tot een beter bieradvies, tevreden gasten en meer omzet.

« Terug naar overzicht
Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!