Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:
Alcohol is een van de hoofdcomponenten van bier. Het is een, in potentie, zeer gevaarlijke stof die kan leiden tot misbruik en verslaving. Gebruik van alcohol bij deelname aan verkeer kan leiden tot zeer gevaarlijke, levensbedreigende situaties. Het is daarom uitermate belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de effecten van alcohol op het lichaam en de wetgeving die van kracht is omtrent alcoholverkoop. De biertraining besteed hier veel aandacht aan, omdat veiligheid altijd voorop staat.
Wij hebben een aparte biertraining gemaakt omtrent het verantwoord alcohol serveren genaamd Instructie Verantwoord Alcohol serveren (IVA). Deze IVA training is gemaakt om in samenwerking met brouwerijen laagdrempelige horeca training te geven in verantwoord schenken en serveren van bier. In deze hoog toegankelijke horeca werken vaak vrijwilligers en voor hen is het IVA certificaat verplicht maar hier wordt niet op gehandhaafd en te weinig aandacht aan gegeven.
In het nationaal preventie akkoord is er veel aandacht voor roken, overgewicht en alcohol misbruik. De gezonde kantine is hier een voorbeeld van en er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de drankproducenten om alcoholmisbruik te bestrijden. Een aantal speerpunten van dit akkoord zijn;
- Gezonde voeding in sportclubs
- Alcoholgebruik terugdringen
- Medewerkers en vrijwilligers die alcohol schenken moeten uiterlijk in 2025 een cursus doen over het verantwoord schenken.
De IVA biertraining duurt 2 uur en gedurende de training komen de onderstaande onderwerpen aan bod.
- Kennis over de drank en horeca wet en handhaving op de regels
- Feiten over alcohol en misbruik
- De sancties en gevolgen bij overtreding
- Lastige situaties in de praktijk bespreken
- Leeftijdscheck
- Weder verstrekking
- 0,0 bieren aan minderjarigen schenken
- Voorkomen alcohol misbruik
- Nee-verkopen gespreksmodellen
- Oefenen hoe in de praktijk om kunnen/moeten gaan met het toepassen van de regels
- Na het eerste gedeelte vullen alle aanwezigen een checklist in die achterblijft op locatie als bewijs van de instructie
Tussen de onderwerpen van de biertraining proeven we een aantal 0,0 bieren, de snelst groeiende biertrend van Nederland.
- Wat is het verschil tussen low & no
- Brouwproces van low & no bieren
- Proeven van 2/3 varianten
- Smaken beschrijven
- Verkopen van low & no alcohol bieren
De resultaten van de biertraining zijn;
- Bewuste medewerkers en vrijwilligers op laagdrempelige horeca die getraind zijn om verantwoord alcohol te schenken
- Vrijwilligers en medewerkers bagage meegeven om nee te verkopen als dat moet en door de training sterker in hun schoenen staan
- Het is verplicht om een lijst te hebben welke vrijwilligers een IVA instructie hebben ontvangen
- Een moment samen met alle vrijwilligers en medewerkers zodat de neuzen weer dezelfde kant op wijzen.
- De vrijwilligers en medewerkers werken bewuster en veiliger achter de bar
Bij een incident kan een sportclub (en brouwerij) altijd aantonen preventief te hebben gehandeld door de biertraining.