Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:
Bierstijlen bestaan om bieren te categoriseren in makkelijk te onderscheiden typen. Bierstijlen hangen samen met de geschiedenis van bier, kleur, hopgebruik, moutsoorten, mondgevoel, etc. Bierstijlen bestaan met name om de consument in te lichten over de smaak die hij kan verwachten van een bier dat hij/zij aanschaft. In bierwedstrijden kijken juryleden naar in hoeverre bieren zich verhouden tot de kenmerken van de stijl, en of het bier daaraan voldoet. Je moet deze stijlen ook zelf leren kennen en onze biertraining helpt je daarbij.
Om bierstijlen te begrijpen is kennis alleen niet genoeg. Het is belangrijk om diverse bieren uit een bepaalde stijl te proeven, om een idee te krijgen van in hoeverre bieren van een stijl op elkaar lijken en waarin ze kunnen verschillen.
Met name zijn bierstijlen interessant omdat ze bijdragen aan de diversiteit van biersmaken en omdat er iets kunstigs zit in stijlregels, en hoe die te interpreteren.
Bier werd vroeger altijd gebrouwen met ingrediënten die de brouwer voorhanden had. En omdat deze ingrediënten zich ontwikkelden, voornamelijk door technologie en handel, ontwikkelden de verschillende biertypes zich overal ter wereld.
Historische context
Vaak onderschat men hoe belangrijk historische context is bij het tot stand komen van stijlen. Onze biertraining heeft tevens een goede historische basis.
In vroeger dagen was stijl met name afhankelijk van locatie. Waar het bier gebrouwen werd bepaalde de gebruikte mout, hop (of kruiden) en water. Bier werd in eerste instantie vooral lokaal gedronken, aangezien de houdbaarheid beperkt was. Pas toen export van bieren optrad ontstonden aanduidingen, die vaak gekoppeld waren aan de plaats waar het bier vandaan kwam: bv. ‘Dortmunder’, ‘Pilsener’ en ‘Kölsch’. De naam van het bier kondigde aan waar het vandaan kwam, en dat bier smaakte zoals het deed doordat het op een bepaalde manier werd gebrouwen. Het Pilsener uit het dorp Pilsen, stond bijvoorbeeld bekend om het zachte water en kruidige hopping.
In een tijd waar bierstijlen met name gevormd werden door omgevingsomstandigheden en traditie was ook het seizoen erg belangrijk. Bier dat in de zomer werd gemaakt werd snel zuur, en werd dus niet geëxporteerd. Aan het einde van het brouwseizoen werden vaak wat zwaardere bieren gebrouwen, die langer houdbaar waren. Deze bieren komen vandaag de dag nog terug als seizoensbieren, zoals Bockbier, Märzen of Winterbier. Zelfs nu we niet meer afhankelijk zijn van de grillen van het seizoen.
Zo hebben de meeste stijlen een historische achtergrond, een bepaald gebruik van ingrediënten, een bepaalde hardheid van water etc. Dit hoofdstuk behandelt de eerste hoeveelheid aan bierstijlen die je moet kennen. We raden ook aan om zoveel mogelijk deze stijlen ook te gaan proeven.
Hoe meer je weet over bierstijlen, hoe beter je een gast kunt helpen. Als je een bepaalde stijl niet in huis hebt kunt je wijzen op een alternatief dat daar erg op lijkt. Een biertraining van Bierbewustzijn helpt je hierbij. Je leert bierstijlen en krijgt training in actieve verkoop. Uiteindelijk zul je zien dat dat leidt tot een beter bieradvies, tevreden gasten en meer omzet.