Water

Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:

Water is zo’n beetje het belangrijkste ingrediënt in bier. Het verschilt per brouwerij hoeveel liter water er gebruikt wordt in de productie, dit kan varieren van 4 tot 12 liter. Meer dan 90% van bier is water. Op het gebied van smaak, echter, proef je het water een stuk minder goed terug dan de andere ingrediënten. Het belangrijkste in de smaak is de hardheid van het water, oftewel hoeveel mineralen (met name calcium en magnesium) er in het water zitten.

Grote historische brouwsteden vind je aan rivieren waarvan het mineralengehalte ideaal was voor de bieren die ze brouwden. Steden als München en Dublin hebben een hoger kalksteengehalte, met hogere alkaliteit, wat ideaal is voor de zuurdere, donkere mouten die gebruikt worden om Münchener Dunkel en Irish Stout te brouwen, terwijl het hoge gehalte calciumsulfaat in Burton-upon-Trent de pale ale de ideale frisheid (ook wel de Burton Snap genoemd) geeft. Water in Pilzen heeft daarentegen een zeer laag mineralengehalte en is makkelijk te manipuleren, wat goed werkt voor het maken van een pale gold Pilsner. Ook dit historisch perspectief komt naar voren in onze biertraining.

Voor het grootste deel van de geschiedenis was men afhankelijk van het lokale water, maar vandaag de dag kunnen we water precies zo maken als we het willen. Maar veel klassieke bierstijlen hebben een bepaalde waterhardheid van de plaats waar ze oorspronkelijk gemaakt werden.

Zo hebben Engelse bieren hard water nodig, aangezien het Engelse bodemwater veel kalk bevat. Tsjechische pils daarentegen moet je maken met een erg zacht water, aangezien dat in die streek zo was. Er zijn een aantal bekende waterregio’s in de bier wereld die gelden als referentie. De smaakverschillen komen uitgebreid aan bod bij onze biertraining.

Burton Upon Trent, Engeland

  • Hard water en veel mineralen

Munchen Duitsland & Dublin Ierland

  • Hard water en hoge alkalaniteit

Pilzen, Tsjechië

  • Zacht water en weinig mineralen

Een biertraining van Bierbewustzijn leert je personeel alle ingrediënten uit bier kennen. Als je weet waar alle smaken vandaan komen kan je je gasten een beter bieradvies geven. Dat leidt tot een advies op maat, wat bijdraagt aan de bierbeleving -en verkoop!-.

 

« Terug naar overzicht
Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!